ОИЦ-ВАРНА ПРОВЕДЕ ИНФОРМАЦИОННИ СРЕЩИ В РАМКИТЕ НА ГОДИШНАТА СИ ОБИКОЛКА

В рамките на годишната си обиколка, Областният информационен център-Варна проведе информационни срещи в общините Аксаково, Провадия, Ветрино, Вълчи дол, Девня и Суворово. В тях се включиха представители на бизнеса, на местните администрации, земеделски производители, неправителствени организации и други заинтересовани.

По време на събитията присъстващите бяха запознати с актуални и предстоящи процедури, както и с индикативните работни програми за тази година на програмите, финансирани от Европейските фондове при споделено управление 2021-2027 г.

Във фокуса на срещите беше и инструментът интегрирани териториални инвестиции, чиято цел е да се насърчава партньорството между различни общини, институции и заинтересовани страни в осъществяването на интегрирани мерки. В концепции за ИТИ могат да участват всякакъв вид проекти, финансирани от различни източници, като водещи са общите специфики и потенциал за развитие на целевите територии в съответствие с Интегрираните териториални стратегии за развитие на регионите за планиране от NUTS 2 (Североизточен район за планиране). В рамките на срещата бе презентирана и ролята на Областните информационни центрове в експертния състав на Регионалния съвет за развитие – в Звеното за медиация и Звеното за публични консултации, в контекста на подхода за интегрирано териториално развитие.

Участниците в събитията отправиха въпроси, свързани със сформирането на партньорства между различни заинтересовани страни в зависимост от спецификата си на работа и конкретните потребности и нужди на местните общности. Бяха дискутирани функциите на ОИЦ при подпомагане процеса на намиране и създаване на ползотворни партньорства и популяризиране на концепции за ИТИ.


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg; адрес: пл. „Св.Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bg, www.varna.bg; група във FB: Областен информационен център - Варна