ОИЦ-ВАРНА СЕ ВКЛЮЧИ С ПРЕЗЕНТАЦИЯ В КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА СИНЯ ИКОНОМИКА

Областният информационен център-Варна взе участие с презентация в конференцията „По-устойчива синя икономика за Черно море“. Организатори на срещата са Звеното за подкрепа на Националната рибарска мрежа и Дирекция „Морско дело и рибарство“ в Министерството на земеделието и храните. В нея се включиха представители на сектор „Рибарство и аквакултури“, местни инициативни рибарски групи, академичната общност, екологични организации, местната и централната администрации и други заинтересовани страни за справяне с предизвикателствата, свързани с осигуряването на по-устойчива синя икономика за Черно море.

По време на събитието ОИЦ-Варна представи дейността си и добри практики в сферата на синята икономика. Бяха презентирани успешни проекти по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. Основната цел на единия е повишаване на знанията за състоянието на морската вода във Варненския залив чрез разработване на интерактивна карта, представяща в триизмерен модел очертанията и формите на крайбрежието и прилежащия шелф, а чрез изпълнението на другия е изградена затворена рециркулационна система за развъждане на есетрова риба в село Баново, Община Суворово. Присъстващите научиха и как по проекта по програма „Хоризонт 2020“ ILIAD са разработени цифров двойник на океана и виртуални модели, които отразяват точно и в реално време промени в процесите, настъпващи в морето. Създаването на плавателен дрон - автоматизирана платформа за хидрографски измервания и мониторинг на качеството на водите, е в основата на проекта ZEBCOM, който също беше представен в рамките на семинара. Сред добрите практики за синя икономика, които ОИЦ-Варна открои, бе и италианският проект „Не изхвърляйте, опаковайте го!“, който има основната задача да превърне нежелания улов в иновативни продукти.

В няколко панела в рамките на срещата бяха представени и биоикономиката в помощ на устойчиво управление на биологичните ресурси в Черно море, ползите за здравето от консумацията на риба, предизвикателствата и възможностите за аквакултури в българската акватория, както и взаимодействието на рибарството с морски ферми за вятърна възобновяема енергия в контекста на Морското пространствено планиране.

Хибридната конференция е част от инициативата „In My Country 2023“ за Европейския ден на морето на Европейската комисия.


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg;  адрес: пл. „Св.Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bg, www.varna.bg; група във FB: Областен информационен център - Варна