Образователни организации приключиха успешно проект по програма„Еразъм +”

В Разград се проведе заключителното мултипликаторно събитие по проект „STEAM-Powered Education”, финансиран от програма „Еразъм +” на ЕС. Общата стойност е 60 000 евро, а проектните дейности се осъществяваха в продължение на 18 месеца. Водеща организация е „Каанланд” ЕООД в партньорство с Езиков център „Свят” от областния център. В събитието участваха представители на Областен информационен център (ОИЦ) - Разград и неправителствения сектор, преподаватели в училища и детски градини, участници в проекта, ученици, родители и медии.

Ръководителят на проекта Айтен Кязимова направи анализ на постигнатите резултати. В изложението и снимковия материал присъстващите се запознаха с най-значимите моменти от работните посещения и практическата им стойност. Тя припомни, че партньори по проекта на двете разградски образователни организации са училищата „Pamukoren Ortaokulu” от град Куюджак, Турция и „Branko Radicevic“ от сръбския град Буяновац. В рамките на 18-месечния му период се осъществиха дейности чрез съвременните образователни подходи в обучението STEAM/STEM, които включват наука, технологии, инженерство, изкуство и математика.

През септември миналата година ученици и учители от Разград посетиха съседна Турция, където се проведе първата мобилност по проекта в областта на роботиката. Последваха две виртуални мобилности – „Оur world is a machine” и „Art in everywhere”, с домакини партньорските учебни заведения в Турция и Сърбия, като основните теми бяха в областите на инженерните технологии и изкуството.

Кязимова сподели, че партньорите са дали висока оценка за домакинството на Разград на международната среща по проекта, която се проведе в края на март т.г. В рамките на едноседмичната мобилност „Ready or not, here I come Math” в лудогорския град, учениците от трите държави изработваха релефни карти на страните си, макети на катапулт и геометрични фигури, и изчисляваха обема им. Децата направиха също сувенири с епоксидна смола и къщички за птички.

Изпълнението на проекта завърши в края на април със среща в Буяновац, Сърбия, където момичетата и момчетата работиха по дейности в областта на природните науки. Свършеното по проекта допринесе не само за споделяне на опит за ползите от прилагането на STEAM/STEM подхода в обучението между преподавателите, но и подобри комуникационните умения на английски език на участниците. Не по-малко значимо е, че бяха създадени приятелства и всички деца се чувстваха като част от европейското семейство. 

Специални плакети бяха връчени на участници от екипа и институции, за подкрепата при изпълнението на проекта. Плакет получи и Областен информационен център (ОИЦ) - Разград, с благодарност за съдействието при разпространяване и популяризиране на постигнатите резултати.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.