74 ДУШИ ПОЛЗВАХА УСЛУГИТЕ НА ДВАТА ЦЕНТЪРА ЗА ХОРА С ДЕМЕНЦИЯ ВЪВ ВАРНА

74 потребители са ползвали различни интегрирани здравно-социални услуги в Центъра за грижа за лица с различни форми на деменция и Дневния център за подкрепа на лица с различна форма на деменция и техните семейства във Варна, стана ясно на заключителна пресконференция по проекта. Той бе реализиран по ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г., а сградите, в които се намират двата центъра за хора с различна форма на деменция, бяха основно ремонтирани с европейски средства по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. 

Дневният център за подкрепа на лица с различна форма на деменция и техните семейства, който се намира на ул. „Петко Стайнов“ 7, е с капацитет 40 потребители. По време на проекта в него е предоставена грижа за 54 лица - възрастни хора с различни форми на деменция над 65 г., с ограничения или в невъзможност за самообслужване. Те са получавали консултиране, психологическа подкрепа, терапевтична помощ и рехабилитация.

Центърът за грижа за лица с различни форми на деменция предоставя 24-часова грижа за посрещане на ежедневните потребности на лицата с деменция и подкрепа за водене на самостоятелен живот. Той се намира в район „Владислав Варненчик“ и е с капацитет 15 места, а през него са преминали 20 потребители. Дейностите, които предоставя центърът, са 24-часова грижа за посрещане на ежедневните потребности на лицата, индивидуална и групова работа с потребителите, насочена към възстановяване и поддържане на социални умения, терапевтични програми, медицинска рехабилитация и други.

За да се постигне устойчивост при изпълнението на проекта, от 1 юли и двете услуги стават държавно делегирана дейност. Ще бъдат запазени всички работни места за персонала, а потребителите могат да продължат да се възползват от услугите. 


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg; адрес: пл. „Св.Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bg, www.varna.bg; група във FB: Областен информационен център - Варна