ИУ-ВАРНА СТАРТИРА ПРОЕКТ ЗА ПАРТНЬОРСТВА ВЪВ ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ

Икономически университет-Варна стартира нов проект по програма „Еразъм+“ - HEADCET „Партньорства във висшето образование за устойчиво местно развитие чрез кръгова икономика и социални иновации“. В консорциума по проекта, който се координира от Флорентинския университет в Италия, участват шест висши училища от Аржентина, Чили и Парагвай, три европейски висши учебни заведения (Флорентинският университет, Междууниверситетският изследователски институт и център за следдипломно обучение в Барселона и Икономически университет – Варна) и Университетски център Флоренция в Италия с установен опит в областта на кръговата икономика и социалните иновации. Консорциумът се допълва от Фондация „Евросур“ (Fundacion Eurosur), която има сериозен опит и познания за страните от Латинска Америка и управлението на мрежи.

HEADCET има за цел да подпомогне висшите образователни институции на Аржентина, Парагвай и Чили в справянето с предизвикателствата на устойчивото развитие чрез повишаване на тяхното значение за пазара на труда и обществото като цяло. Проектът се фокусира върху кръговата икономика, социалните иновации и устойчивото развитие. Сред планираните дейности са провеждане на обучения в областта на кръговата икономика и социалните иновации; актуализиране на учебните програми в тези области; разработване на пилотни университетски центрове за устойчиво развитие и кръгова икономика, специализирани в предлагането на услуги за подкрепа и консултиране, които ще представляват възможност за работа за висшисти и млади изследователи; създаване на центрове за кариерно развитие; разработване и внедряване на лаборатории с основна цел пряко включване на местни заинтересовани страни (МСП, НПО, публични агенции и др.) в инициативи и обучения, необходими в регионалната екосистема на всеки латиноамерикански университет в областта на кръговата икономика и социалните иновации; създаване на партньорска мрежа от представители на ЕС в областта на кръговата икономика и социалните иновации и др.

Проектът е фокусиран към студентите, преподавателите и представителите на бизнеса, заетите в областта на кръговата икономика, социалните иновации и устойчивото развитие.


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg;  адрес: пл. „Св.Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bg, www.varna.bg; група във FB: Областен информационен център - Варна