ОИЦ-ВАРНА ПРОВЕДЕ ИНФОРМАЦИОННА СРЕЩА В ОБЩИНА БЕЛОСЛАВ

Областният информационен център-Варна проведе информационна среща в Община Белослав. В нея се включиха представители на местната администрация, неправителствени организации и други заинтересовани.

По време на събитието присъстващите бяха запознати с дейността на ОИЦ-Варна, с актуални и предстоящи процедури, както и с индикативните работни програми за тази година на програмите, финансирани от Европейските фондове при споделено управление 2021-2027 г.

Във фокуса на срещата беше инструментът интегрирани териториални инвестиции, чиято цел е да се насърчава партньорството между различни общини, институции и заинтересовани страни в осъществяването на интегрирани мерки. Специално внимание бе обърнато на отворената за кандидатстване до 27.09.2023 г. процедура „Концепции за интегрирани териториални инвестиции (ИТИ)“ по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. Бяха коментирани същността на интегрирания териториален подход, механизмът за неговото изпълнение, подготовката и подаването на концепции за ИТИ и специфичните изисквания и правила по програмите, които ги финансират.

В концепции за ИТИ могат да участват всякакъв вид проекти, финансирани от различни източници, като водещи са общите специфики и потенциал за развитие на целевите територии в съответствие с Интегрираните териториални стратегии за развитие на регионите за планиране от NUTS 2 (Североизточен район за планиране). В рамките на срещата бе презентирана и ролята на Областните информационни центрове в експертния състав на Регионалния съвет за развитие – в Звеното за медиация и Звеното за публични консултации, в контекста на подхода за интегрирано териториално развитие. 


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg; адрес: пл. „Св.Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bg, www.varna.bg; група във FB: Областен информационен център - Варна