ОИЦ-ВАРНА СЕ ВКЛЮЧИ В СЕМИНАР ПО ПРОЕКТ ПО ПРОГРАМА LIFE

Областният информационен център-Варна се включи в семинар по проекта „Безопасно небе за птиците в Североизточна България“ (LIFE21-NAT-BG-LIFE NE BG Safe Sky), финансиран от програма LIFE. Общият му бюджет е 3 247 870, 51 евро. Бенефициент е ЕРП Север, а партньор по проекта -  Българското дружество за защита на птиците.

Неговата основна цел е предотвратяване на неестествената смъртност сред глобално застрашените видове птици, причинена от токов удар и сблъсък с въздушни електропроводи чрез прилагане на добри практики и съвременни решения. Проектът е насочен към 16 вида птици, които са приоритетни за финансиране по програма LIFE – 15 от тях са включени в Приложение I на Директивата за птиците, 10 вида са в Червения списък на IUCN, а 14 са защитени в Европа. Сред целевите видове са застрашените и у нас къдроглав пеликан, червеногуша гъска, малка белочела гъска, царски орел, вечерна ветрушка, ловен сокол,  египетски лешояд, голяма дропла и други. Избраният район за реализация на проекта е важно място за размножаване и зимуване на птиците, също така е част от  миграционния път Via Pontica. Около 500 000 щъркела и 110 000 хищни птици от Северна, Източна и Централна Европа мигрират през района.

Европейските средства ще бъдат вложени в обезопасяване на 10 000 рискови електрически стълбове по мрежата в Североизточна България, както и за маркиране на въздушни електропроводи с 5000 светлоотразителни маркери (т.нар. дивертори). Дейностите ще се осъществяват от електромонтьори на ЕРП Север с участието на специалисти и орнитолози от Българско дружество за защита на птиците в 28 специално защитени зони от мрежата „Натура 2000“ в Североизточна България и в ключови коридори между тях. Ще бъде създадена и система за бъдещ мониторинг на смъртността на птиците по всички електропроводи в тази част на страната. Допълнително за осигуряване на безопасни места за гнездене на два от целевите видове птици - вечерна ветрушка и синявица, върху електрически стълбове ще бъдат монтирани 100 специални изкуствени гнездилки.

Смъртността на птиците от сблъсък с проводниците и от токов удар при кацане върху необезопасени стълбове има и социално-икономически измерения, тъй като стават аварии по мрежата и прекъсва захранването на населени места.

Проектът е стартирал на 1.12.2022 г. и ще продължи до 30.11.2027 г.


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg;  адрес: пл. „Св.Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bg, www.varna.bg; група във FB: Областен информационен център - Варна