Проект „Грижа в дома в община Разград“ подкрепя над 250 човека в затруднено положение

На информационна пресконференция секретарят на местната управа и ръководител на проекта Нели Добрева представи хода на изпълнение на неговите дейности. Проектът BG05SFPR002-2.001-0195 „Грижа в дома в община Разград“ започна през месец март 2023 г. Финансира се от Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г. и е на обща стойност 1 309 147,70 лева, изцяло безвъзмездна помощ. Проектните дейности са с продължителност 14 месеца.

Целта е да се осигури подкрепа в домашна среда за граждани с увреждания и възрастни хора, зависими от грижа на територията на общината. Проектът ще спомогне за разширяване възможностите за предоставяне на социални и интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда, вкл. и в контекста на пандемични ситуации.

Предоставят се почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги по домовете и психологическа подкрепа на възрастни хора в невъзможност за самообслужване и лица с увреждания. Със средства на потребителите се извършва доставка на хранителни продукти и продукти от първа необходимост, заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни и битови услуги, както и почистване, приготвяне на храна съобразно здравословното състояние, оказване на помощ при хранене, при придвижване в дома и извън него, до лекар и други. Предоставя се и информация относно превенция и профилактика на здравето и социално значими болести, включително консултации с диетолог и други специалисти при необходимост.

Капацитетът на услугата е 245 човека, като това е предварително определен индикативен брой потребители за община Разград в рамките на процедурата „Грижа в дома“.

Предоставянето на услугата започна първоначално за 126 потребители от Разград и селата Благоево, Дряновец, Осенец, Киченица, Липник, Топчии, Просторно, Побит камък и Пороище. Почасовите услуги се предоставят от 16 домашни помощници по предварително изготвени  графици. Впоследствие са назначени още 19 домашни помощници, които извършват здравно-социалните  услуги на още 128 живущи в Разград и селата Балкански, Дянково, Мортагоново, Островче, Раковски, Стражец, Ушинци и Ясеновец.

За домашните помощници са предвидени въвеждащи и надграждащи обучения по време на изпълнението на проекта, предвижда се и супервизия на назначените на тази длъжност.

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.