С евросредства благоустрояват парково пространство в Кубрат

Одобреният проект „Благоустрояване, озеленяване на обществен селищен парк, градина в ПИ с ид. 40422.505.1464, гр. Кубрат и обновяване на съществуваща в имота детска площадка” ще се осъществи с финансиране от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020, чрез  мярка 7.2. „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура” на МИГ Завет - Кубрат.

Бюджетът на инвестицията е 367 212.19 лева без вкл. ДДС, които са изцяло безвъзмездна финансова помощ за местната управа - бенефициент на средствата.

Основната цел е благоустрояване и обновяване на централните градски части, за да бъде по-модерно и по-гостоприемно излъчването на общинския център Кубрат.

Проектните дейности предвиждат изграждане на нова алейна мрежа от главни и второстепенни алеи, като се запазват четирите съществуващи подхода. Основният вход на парка ще бъде разширен, като се обособи голямо площадно пространство.

Предвидена е още втора основна елипсовидна алея, свързваща всички зони и отделните входове в парка. Ще бъдат обособени зони за сядане, ще се подчертаят съществуващата дървесна растителност с цветни масиви и второстепенните алеи от каменни плочи на тревна фуга, ще бъдат създадени паркови елементи за настолни игри и социални занимания, ще се монтират паркови елементи за сядане, които да облагородят средата към прилежащото площадно пространство.

В зоната за детските игри са предвидени ударопоглъщаща настилка и четири нови съоръжения за игри. Там ще бъде поставена ниска декоративна ограда, като ще има два входа/изхода, водещи към вътрешността на парка, за да се избегне директната връзка с прилежащите улици.

Очаква се резултатите от проекта да допринесат за устойчиво местно развитие, основано на балансирани и хармонични отношения между социалните нужди, икономическата дейност и екологията, създаването на благоприятна и здравословна жизнена среда, отговорно и природосъобразно възпитание на младежите в града и общината.

Периодът за изпълнение да дейностите е до средата на 2025-та година.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.