ОИЦ-ВАРНА СЕ ВКЛЮЧИ В ОБУЧЕНИЕ С ПРЕДСТАВЯНЕ НА ИСУН И ИТИ

Областният информационен център-Варна се включи в обучение на заинтересовани страни в Община Бяла във връзка с разработване на стратегия за Водено от общностите местно развитие. В срещата участваха представители на неправителствения сектор, администрацията, бизнеса, читалищата и др.

По време на събитието управителят на ОИЦ-Варна д-р Виктория Николова представи функционалностите на Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България - ИСУН 2020, и инструмента Интегрирани териториални инвестиции. Аудиторията беше запозната с трите модула на ИСУН 2020, с начина на подаване и оценка на проектни предложения, както и с отчитането на проекти. Д-р Николова показа на присъстващите как се работи със системата, какво представляват формулярът за кандидатстване и етапите на неговото попълване. Гостите научиха кои са най-честите пропуски и грешки, които допускат кандидатите за безвъзмездна финансова помощ.

В рамките на обучението бе представен и новият инструмент Интегрирани териториални инвестиции, чиято цел е да се насърчава партньорството между различни общини, институции и заинтересовани страни в осъществяването на интегрирани мерки. В концепции за ИТИ могат да участват всякакъв вид проекти, финансирани от различни източници, като водещи са общите специфики и потенциал за развитие на целевите територии в съответствие с Интегрираните териториални стратегии за развитие на регионите за планиране от NUTS 2 (Североизточен район за планиране), обясни д-р Николова. В рамките на срещата бе презентирана и ролята на Областните информационни центрове в експертния състав на Регионалния съвет за развитие – в Звеното за медиация и Звеното за публични консултации, в контекста на подхода за интегрирано териториално развитие.

Специално внимание бе обърнато на отворената за кандидатстване до 27.09.2023 г. процедура „Концепции за интегрирани териториални инвестиции (ИТИ)“ по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. Бяха коментирани същността на интегрирания териториален подход, механизмът за неговото изпълнение, подготовката и подаването на концепции за ИТИ и специфичните изисквания и правила по програмите, които ги финансират.


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg;  адрес: пл. „Св.Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bg, www.varna.bg; група във FB: Областен информационен център - Варна