Кубратска фирма ще закупи трактор с еврофинансиране

„Стемагро” ЕООД от град Кубрат е получател на европейски средства по проект „Закупуване на трактор”, финансиран от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. чрез мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства” на МИГ Завет – Кубрат.

Общата стойност на проекта е в размер на 191 546.75 лева, от които 95 773.38 лева са безвъзмездна помощ, а останалата част - собствено финансиране на бенефициента.

Инвестицията е насочена към диверсифициране на дейността на дружеството и навлизане в нов сектор – плодове и зеленчуци. Фирмата ще започне да отглежда дини, като ще закупи нов трактор, който ще се занимава изцяло с дейността по новата земеделска култура и ще извършва необходимите обработки.

Към новия трактор ще се прикача наличен в стопанството инвентар, който е подходящ за работа в площи с дини и отговаря на теглителните му възможности. При необходимост ще бъде наеман и друг прикачен инвентар, подходящ и удобен за извършване на агромероприятията.

С диверсификацията на дейността и отглеждането на плодове и зеленчуци в стопанството си „Стемагро” ЕООД иска да постигне устойчивост на бизнеса. Стремежът е да се създадат и нови междусекторни партньорства – с доставчици на семена и препарати, както и с търговци на едро за реализация на новата продукция.

Очаква се проектните дейности да приключат в началото на 2025 година.

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.