МИГ Завет - Кубрат проведе срещи във връзка с подготовката на нова стратегия за ВОМР

В изпълнение на дейностите по проект „Подготовка и разработване на стратегия за Водено от общностите местно развитие на територията на МИГ Завет-Кубрат” по подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности” от Програмата за развитие на селските райони 2014- 2020 г., в периода от 1 до 7 август т.г., МИГ осъществи 10 работни срещи в населени места на територията на двете общини, както следва:

  • в община Завет – в селата Веселец, Прелез, Острово и Брестовене;
  • в община Кубрат – в селата Севар, Савин, Звънарци, Божурово, Сеслав и Беловец.

В работните срещи участваха над 100 представители на кметствата, местния бизнес, земеделски производители, неправителствения сектор, образованието, читалищата, социални работници и други заинтересовани от местните общности.

На срещите бяха направени презентации по темите „Възможности за разработване на стратегия за ВОМР, финансирана от ЕЗФРСР или от повече от един от Европейските фондове при споделено управление” и „Ролята на местните лидери в процеса на подготовка и прилагане на стратегия за ВОМР”.

Обсъдени бяха възможности за финансиране на дейности и проекти съгласно конкретните потребности на местните общности. Установен бе интерес към следните възможности: инвестиции в земеделските стопанства и за преработка на селскостопански продукти, за неземеделски  дейности, в основни услуги и дребна по мащаби инфраструктура, запазване на духовния и културен живот на гражданите, първична преработка на дървесина.

В края на срещите във всички населени места се проведоха дискусии. На тях присъствалите зададоха конкретни въпроси, които получиха изчерпателни отговори.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.