Цех за преработка на орехи ще се оборудва по европроект

Фирмата „БЕРК-22” ООД от Заветското село Прелез подписа договор за изпълнение на проект „Машини и оборудване на цех за преработка на орехи” по мярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти” от стратегията за Водено от общностите местно развитие на МИГ Завет - Кубрат.

Финансирането е от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.

Общата стойност е 52 104 лева, като 50% от сумата е безвъзмездна финансова помощ, а останалата половина - собствено участие от страна на бенефициента.

Обект на инвестицията са машини и оборудване за преработка на орехи:  машини за почистване на мезокарп на орехи и за чупене на орехи без нужда от калибриране, сушилня за орехи тип контейнер, селекционна маса с PVC лента и машина за отстраняване на кухи и повредени орехи.

Със закупуването на изброените машини общата производителност на новосъздадения цех на семейната фирма за преработка на орехи ще е средно 10 тона зелени орехи годишно. С изпълнението на инвестицията е заложено и откриването на сезонни работни места.

Периодът за изпълнение на проектните дейности е до средата на 2025-та година.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.