Производител на зеленчуци инвестира евросредства в специализирана техника

Производствената дейност на „Селагро” ЕООД в Заветското село Острово е насочена към отглеждане на пшеница, слънчоглед и царевица за зърно. През последните няколко години земеделският производител отглежда и зеленчуци.

Производството на краставици-корнишони е на открито изисква инвестиции в нова специализирана земеделска техника, с която да се изпълняват агротехнически мероприятия с необходимата интензивност.

С финансиране от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. по проект „Повишаване конкурентоспособността на земеделското стопанство на „Селагро” ЕООД чрез инвестиции в производствени материални активи”, земеделецът ще обнови и допълни активите си, свързани с производство на селскостопанска продукция. Подкрепата за инвестицията е в рамките на мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от СВОМР на МИГ Завет – Кубрат.

Ще бъде закупен инвентар – култиватор, сеялка, плуг, дискова брана, торачка и надробител.  Прикачният инвентар е подходящ за агрегатиране към наличния в земеделското стопанство трактор с мощност 110 к.с. и за конкретни агротехнически дейности, които ще се извършват.

Общата стойност на проекта възлиза на 77 400 лева, от които 38 700 лева са безвъзмездна финансова помощ, а останалите – собствено участие на бенефициента.

Проектните дейности се очаква да завършат в началото на 2025-та година.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.