ОИЦ - Разград се включи в третото регионално събитие по Натура 2000

Представители на Областния информационен център (ОИЦ) – Разград участваха в третото регионално събитие по проект „Знания за Натура 2000” на тема „Повишаване на информираността и изграждане на капацитет за участие на заинтересованите страни в процеса на изпълнение на планове за управление на натура 2000”.

Финансирането е от Оперативна програма „Околна среда” 2014-2020 г. с бенефициент Дирекция „Национална служба за защита на природата” в Министерството на околната среда и водите.

В събитието взеха участие заместник-областният управител Ивелина Игнатова, представители на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Русе, експерти от областната и общинските администрации, представители на държавни и общински горски стопанства, Областна дирекция „Земеделие”, РДПБЗН – Разград, местни инициативни групи, фирми в сферата на промишленото производство и земеделието, земеделски стопани и животновъди.

В първия панел представиха опит и добри практики от Австрия и Франция в разработване и изпълнение на планове за управление на защитените зони. Във втория панел бяха разяснени възможностите за финансиране в „Натура 2000”. В третия панел беше разяснена ролята на заинтересованите страни в процеса на изпълнение на плановете за управление на „Натура 2000”, с добри практики от програма за биоразнообразие на горите във Финландия, възстановяване на пасища в Латвия и в широк европейски регион за екологично възстановяване на свързани със сладка вода екосистеми. Дискусия по темите на отделните панели се проведе в рамките на четвъртия панел.

Целта на проекта „Знания за Натура 2000” е уеднаквяване на първоначалната информираност, надграждане на осведомеността и предоставяне на актуална и експертна информация на заинтересованите страни за мрежата „Натура 2000”, както и актуализиране на НРПД.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.