ОИЦ-ВАРНА ПРЕДСТАВИ ИНСТУМЕНТА ИТИ ПО ВРЕМЕ НА ИНФОРМАЦИОННА СРЕЩА В СУВОРОВО

Областният информационен център-Варна се включи в събитие в Община Суворово във връзка с разработване на стратегия за Водено от общностите местно развитие, в което участваха представители на неправителствения сектор, администрацията, читалищата, образователни институции и др.

По време на срещата ОИЦ-Варна представи новия инструмент Интегрирани териториални инвестиции, чиято цел е да се насърчава партньорството между различни общини, институции и заинтересовани страни в осъществяването на интегрирани мерки. В концепции за ИТИ могат да участват всякакъв вид проекти, финансирани от различни източници, като водещи са общите специфики и потенциал за развитие на целевите територии в съответствие с Интегрираните териториални стратегии за развитие на регионите за планиране от NUTS 2 (Североизточен район за планиране). В рамките на събитието бе презентирана и ролята на Областните информационни центрове в експертния състав на Регионалния съвет за развитие – в Звеното за медиация и Звеното за публични консултации, в контекста на подхода за интегрирано териториално развитие.

Специално внимание бе обърнато на отворената за кандидатстване до 27.09.2023 г. процедура „Концепции за интегрирани териториални инвестиции (ИТИ)“ по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. Бяха коментирани същността на интегрирания териториален подход, механизмът за неговото изпълнение, подготовката и подаването на концепции за ИТИ и специфичните изисквания и правила по програмите, които ги финансират.

Всички присъстващи получиха от най-актуалните авторски информационни материали на ОИЦ-Варна.


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg;  адрес: пл. „Св.Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bg, www.varna.bg; група във FB: Областен информационен център - Варна