ОИЦ-ВАРНА СЕ ВКЛЮЧИ В МЕЖДУНАРОДНА СРЕЩА ПО ЕКОЛОГИЧЕН ПРОЕКТ

Областният информационен център-Варна се включи в международна среща по проекта SWAI - Sharing working algorithms for urban/rural waste collection – „Споделяне на работни алгоритми за събиране на градски/селски отпадъци“ по Програмата за граждани, равенство, права и ценности (СERV). В събитието взеха участие партньори от България, Гърция, Малта, Полша, Белгия, Португалия и Нидерландия. Домакин бе Община Белослав – асоцииран партньор по проекта.

По време на срещата ОИЦ-Варна представи успешни проекти с екологична насоченост, реализирани на територията на Област Варна. Гостите научиха как с помощта на финансиране по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. общините Ветрино и Вълчи дол събират и компостират битови отпадъци. Целта на двата проекта е да се създаде и внедри нова технология за събиране и третиране на битовите отпадъци, да се стимулира опазването на околната среда и да се засили участието на гражданите в разделното събиране на боклук.

Чуждестранните гости бяха запознати с опита на Община Белослав в разделното събиране на отпадъци и дейностите за информиране и мотивиране на населението за опазване на околната среда. В рамките на своята визита те посетиха и екозавода „Екоинвест асетс“ АД в с. Езерово, където бе демонстриран демо модел за рециклиране на пластмаса и производство на аксесоари, както и „Лютата ферма“ в с. Страшимирово. Там посетителите имаха възможността да опитат люти сосове и сладка, произведени по безотпадна технология.

Всеки от партньорите по проекта представи добри практики в сферата на кръговата икономика, сред които разделно събиране и рециклиране на различен тип отпадъци, кампании и доброволчески инициативи за почистване на замърсени терени, компостиране, повторна употреба на ненужни вещи, използване на възобновяема енергия, възстановяване на стари сгради и др.


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg;  адрес: пл. „Св.Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bg, www.varna.bg; група във FB: Областен информационен център - Варна