ОИЦ-ВАРНА ЗАПОЗНА С ИТИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ЧИТАЛИЩА

ОИЦ-Варна представи инструмента Интегрирани териториални инвестиции (ИТИ) по време на информационна среща с представители на читалища и РЕКИЦ, на която бе домакин. Целта на подхода е да се насърчава партньорството между различни общини, институции и заинтересовани страни в осъществяването на интегрирани мерки. В концепции за ИТИ могат да участват всякакъв вид проекти, финансирани от различни източници, като водещи са общите специфики и потенциал за развитие на целевите територии в съответствие с Интегрираните териториални стратегии за развитие на регионите за планиране от NUTS 2 (Североизточен район за планиране), посочи управителят на ОИЦ-Варна д-р Виктория Николова. Тя обясни как общините в селските райони могат да бъдат включени в концепции за ИТИ, кои дейности са допустими за финансиране и какви са възможностите читалищата да се възползват от европейските средства.

В рамките на събитието присъстващите бяха запознати и с отворената за кандидатстване до 27.09.2023 г. процедура „Концепции за интегрирани териториални инвестиции (ИТИ)“ по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. Д-р Николова призова представителите на читалищата да бъдат активни и да участват в обсъждания и дискусии на местно ниво, касаещи подхода ИТИ.

По време на срещата бяха коментирани и възможностите за читалищата, които дава подходът ВОМР през настоящия програмен период чрез Местните инициативни групи и Местните инициативни рибарски групи. Всички участници в нея получиха авторски информационни материали на ОИЦ-Варна.


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg;  адрес: пл. „Св.Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bg, www.varna.bg; група във FB: Областен информационен център - Варна