ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ ПОДКРЕПИХА УЧРЕДЯВАНЕТО НА МИГ „АВРЕН-ВАРНА“

Да се учреди сдружение с нестопанска цел за обществено полезна дейност „Местна инициативна група Аврен – Варна“, гласуваха членовете на ПК „Европейски въпроси и международно сътрудничество“ към Общински съвет-Варна. Решението е необходимо условие, за да може варненските села Звездица, Тополи, Казашко и Константиново да получат достъп до европейски средства.

Община Варна е реализирала европейски проекти на стойност 262 млн. лева за периода 2019-2023 г., стана ясно на заседанието на ресорната комисия. За периода са изпълнени 47 проекта, като някои от тях са в процес на приключване.  Сред тях е проектът за ремонт, реконструкция и модернизация на сцена „Филиал“ на Варненския драматичен театър “Стоян Бъчваров”. Строително-монтажните дейности са в напреднала фаза и до края на 2023 г. трябва да бъдат финализирани. За новия програмен период 2021-2027 г. местната администрация е подала до момента над 119 проектни предложения на обща стойност 269 млн. лева, бе отчетено пред членовете на комисията.

По време на заседанието те приеха и разчета на средствата от  Европейския съюз на общината за 2023 г. През тази година финансирането по европейски проекти и програми, с което Варна разполага, е в размер на 47,2 млн. лева. 


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg;  адрес: пл. „Св.Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bg, www.varna.bg; група във FB: Областен информационен център - Варна