МИГ Исперих разработи нова Стратегия за ВОМР

СНЦ „Местна инициативна група – Исперих” завърши изпълнението на дейностите по проект „Изпълнение на подготвителни дейности по разработване на Стратегия за ВОМР на МИГ - Исперих за програмен период 2023-2027 г.”, финансиран от Програма за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г.

В рамките на проектните дейности беше популяризиран процеса на разработване на стратегия за ВОМР чрез публикации в местната преса, разпространение на информационни материали и провеждане на информационни събития, в които взеха участие 182 души. Бяха организирани обучения на 39 представители на общността за „местни лидери”, насочени към публичните структури, гражданския сектор и бизнеса. Направено беше проучване на потребностите на местната общност и анализ на възможностите за развитие на общината сред всички жители на 24-те нейни населени места.

След проведени работни срещи за консултиране с местната общност беше разработен проект на Стратегия за Водено от общностите местно развитие на МИГ Исперих 2023-2027 г., който беше представен на обществено обсъждане. В стратегията за включени следните направления:

  • Модернизиране на публичната инфраструктура и подобряване условията на живот на населението, чрез мярка „Инвестиции в основни услуги и дребни по мащаби инфраструктура”, финансирана от Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР);
  • Повишаване конкурентоспособността на местния бизнес, чрез мярка „Инвестиции в земеделски стопанства”, мярка „Инвестиции за преработка на селскостопански продукти” и мярка „Инвестиции за неселскостопански дейности”, финансирани от ЕЗФРСР;
  • Въвеждане на иновации и преход към кръгова икономика, чрез Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията” 2021-2027 г., финансирана от Европейски фонд за регионално развитие (ЕФРР);
  • Устойчива заетост и социално включване на уязвими групи, чрез Програма „Развитие на човешките ресурси” 2021-2027 г., финансирана от Европейски социален фонд (ЕСФ);
  • Образователна интеграция на маргинализираните общности, чрез Програма „Образование” 2021-2027 г., финансирана от ЕСФ;
  • Съхраняване на културно-историческото наследство на територията и опазване на околната среда и природните ресурси на община Исперих, чрез дейности финансирани от ЕЗФРСР и чрез Програма „Околна среда” 2021-2027 г., финансирана от ЕФРР.

Обхватът на многофондовата стратегия за ВОМР на МИГ - Исперих е определен въз основа на проведено „Проучване на потребностите на местната общност, вкл. на маргинализираните групи и анализ на възможностите за развитие на община Исперих”. Тя е основана на характеристиките на територията, съответства на местните потребности и потенциал и се очаква да допринесе за социално-икономическото развитие и опазване на културно-историческото наследство и природното богатство на общината.

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.