Младежки eко-фестивал по европроект се проведе в местността „Сборяново”

На поляната в местността „Сборяново” край Исперихското село Малък Поровец се състоя Младежки Еко-фестивал „Зелен дом – зелена планета”. Фестивалът е финалното събитие от дейностите по проект „Младежки инициативи за екологичен преход”. Бенефициент е СНЦ „Нов полет” село Малък Поровец, подкрепата е от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. чрез стратегията за Водено от общностите местно развитие (ВОМР) на МИГ Исперих.

Повече от 150 деца и учители от учебни заведения в Разград и Исперих участваха в еко игри и работилници. Всеки имаше възможност да усвои начини за плетене с царевична шума и да направи различни предмети. Малчуганите с интерес прилагаха техники за боядисване на тъкани с естествени материали. Най-любознателните получиха предизвикателството да дадат втори живот на отпадъците чрез изработване на екокартина от природни материали, както и екорамка за снимки, вазичка или моливник от отпадъчни материали.

В работилницата „Тревясалата ферма” учениците научиха как се правят „цветни бонбони”, а възрастните имаха възможност да се сдобият със семена за посев от нехибридни зеленчуци.

Посетителите участваха в практически работилници, където чрез игри и забавни задачи научиха как да живеят с по-малко отпадъци и как да пазят природата. Имаше също демонстрации за рециклиране и повторно използване на материали, чрез които всеки участник можеше да се запознае с философията за нулевия отпадък и екологичен преход.

Резултатите от изпълнените проектни дейности са:

  • сформирани са три младежки еко клуба в ОУ „Н.Й.Вапцаров” с. Вазово, ОУ „Христо Ботев” и ПГ „Васил Левски” гр. Исперих, с общо 39 участници в тях.
  • създадена Творческа работилница с 15 младежи от ПГ „Васил Левски” гр. Исперих.
  • организиран общински ученически конкурс за рисунка на екологична тема с участието на над 70 рисунки.
  • проведени Стрийт-арт демонстрации в градска среда с рисуване на 14 контейнера за смет с участието на повече от 180 ученици.
  • проведено обучение и демонстрации за пренос на добра европейска практика – креативна игра на 18 преподаватели по природни науки.

По проекта са изработени, издадени и разпространени плакати, тематични постери „Научи повече за климата – бъди информиран”, тематични постери „Избери екологично ориентирано поведение – бъди отговорен”, книжки за деца „Зелен дом – Зелена планета” и голям брой брошури.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.