Община Разград надгражда услугите за ранна детска грижа с европроект

Община Разград започна дейностите по проект „Бъдеще за децата в Община Разград”, финансиран от Програма „Развитие на човешките ресурси” 2021-2027 година. Проектът е с продължителност 13 месеца, стартира от 1 октомври 2023 г. и е с бюджет в размер на 391 166 лева.

Основната цел е да бъде приложен комплексен модел за предоставяне на социални и интегрирани здравно-социални услуги, включително в домашна среда, както и други видове консултативна подкрепа с цел превенция на рисковете от изоставяне на детето, намаляване на негативните тенденции, свързани с детската бедност, както и подобряване качеството на живот в контекста на Европейската гаранция за детето.

Целите на проектното предложение са:

  • да бъдат приложени и надградени услугите за ранна детска грижа – семейно консултиране и подкрепа, вкл. подпомагане достъпа до здравни грижи, ранна интервенция за деца с увреждания и затруднения в развитието, формиране на родителски умения и подкрепа за развитието на родителския капацитет.
  • да бъдат предоставени интегрирани здравно-социални услуги за деца и младежи до завършването на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст, вкл. с увреждания и с потребност от постоянни медицински грижи.
  • да бъдат предоставени превантивни и подкрепящи услуги в общността, както за деца и младежи до завършването на средно образование, така и за техните родители.
  • да бъдат реализирани дейности и мерки в община Разград за формиране на родителски умения и компетенции, за подобряване на семейната среда, ограничаване и предаване на бедността между поколенията от уязвимите групи, превенция на социалното изключване.
  • да бъдат реализирани мерки за повишаване на здравната култура по отношение превенция на болестите при децата.
  • да бъдат подготвени и реализирани програми, насочени към най-маргинализираните и уязвими групи, които имат за цел превенция на ранните бракове и раждания, семейно планиране, подготовка за включване в образователната система и други според потребностите на групите.
  • чрез изпълнението на дейностите на общо 160 потребители на възраст до 18-годишна възраст за целия период на проекта да бъде оказана здравна и социална подкрепа.

За осъществяването на дейностите ще бъде ангажиран екип от специалисти, включващ: ръководител, лекар-педиатър, стоматолог, логопед, рехабилитатор, психолог, социални работници, медицинска сестра, човешки ресурси и шофьор. 

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.