Интегрирани здравно-социални услуги ще се предоставят в община Лозница с евросредства

Местната управа подписа административен договор и започна дейностите по изпълнение на проект „Бъдеще за децата в община Лозница”. Финансирането е от Програма „Развитие на човешките ресурси” 2021-2027 г. и е в размер на 391 161 лева, изцяло безвъзмездна помощ.

Екип от назначени по проекта специалисти, в рамките на 24 месеца, ще предоставят различни интегрирани здравно-социални услуги за деца до 18 години с нужда от подкрепа. Това са специалисти с различен профил: здравен, социален и образователен. Те ще работят в посока превенция на детската заболеваемост, намаляване на бедността и социалното изключване. Персоналът ще включва: педиатър, медицински сестри, логопед, психолог, рехабилитатор, педагог, стоматолог, социален работник и медиатор. За осъществяване на мобилната работа ще бъде нает шофьор.

Изпълняваните дейности се очаква да стимулират по-голяма активност във всички сфери на живота, за да се подобри качеството на връзката дете – родители, което от своя страна ще подобри атмосферата в семейната среда. Децата и младежите ще имат възможност за комплексна подкрепа – от полагане на грижи за малки деца до консултиране относно възможности за подобряване на тяхното образование, квалификация, шансове за заетост и др. Очаква се да бъдат обхванати 260 потребители на интегрираните здравно-социални услуги.

В рамките на проекта са предвидени информационни кампании, беседи, обучения и супервизия на персонала, разработване на програми и информационни материали с цел превенция и повишаване на здравната култура.

Проектните дейности ще завършат до края на 2025-та година.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.