Европроекти в Разградска област осигуряват подкрепа за деца и семейства в нужда

Във всички общини на територията на Разградска област са сключени договори и се изпълняват проекти по процедура BG05SFPR002-2.003 „Бъдеще за децата”, финансирани от Програма „Развитие на човешките ресурси” 2021-2027 г. Общата стойност на проектите е 2 534 000 лева, те ще се изпълняват в отделните общини до края на 2025-та година.

Целта е да осигурят предпоставки за повишаване на детското благосъстояние посредством комбинация от политики и мерки, насочени към комплексни грижи и закрила на децата, подкрепа на семействата, качественото образование, здравеопазване и достъп до услуги.

Тези направления са в основата на Европейската гаранция за детето (ЕГД), приета с Препоръка (ЕС) 2021/1004 на Съвета от 14 юни 2021 г. Чрез Европейската гаранция за детето се цели да се предотврати и противодейства на социалното изключване, като се гарантира достъпа на децата в нужда до набор от ключови услуги, като така се допринася и за отстояването на правата на децата чрез борба с детската бедност и насърчаване на равните възможности. В изпълнение на европейската инициатива е разработен проект на План за действие в изпълнение на препоръката на Съвета за създаване на Европейска гаранция за детето (2030).

Проектните дейности включват: информираност за здравното обслужване, здравна профилактика и превенция, разработване на програми за подкрепа в най-уязвимите и маргинализирани общности, мерки за превенция на болестите при децата, услуги за ранно детско развитие - формиране на родителски умения, семейно консултиране и подкрепа, ранна интервенция за деца с увреждания и затруднения в развитието, предоставяне на патронажна грижа за деца до 3 години, превантивни и подкрепящи услуги в общността за деца и младежи до завършване на средно образование, интегрирани здравно-социални услуги за деца и младежи до завършването на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст, ползващи социални услуги за резидентна грижа. Предвиждат се още информационни кампании, беседи, индивидуални консултации с цел превенция, повишаване на здравната култура и заздравяване на връзката дете – родител.

Интегрираните социално-здравни услуги ще получат над 2 500 деца и членове на техните семейства в нужда на територията на цялата област.

За изпълнение на дейностите ще бъдат ангажирани екипи от специалисти, сред които медиатори, социални работници, педагози, логопеди, психолози, рехабилитатори, арт терапевти,  лекари, стоматолози, медицински сестри и хигиенисти. За осъществяване на мобилната работа в населените места ще бъдат наети шофьори.

Работещите по проектите специалисти ще преминат  въвеждащи и надграждащи обучения за придобиване и усъвършенстване на нови умения за работа с целевите групи, прилагане на интегриран подход и комплексност на подкрепата, в т.ч. и супервизия.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.