ОИЦ-ВАРНА СЕ ВКЛЮЧИ В ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ ПО ПРОЕКТ ПО ПМДР

Областният информационен център-Варна се включи в пресконференция по проекта “Еко възпитание, еко устойчивост и еко развитие в предоставяне на туристическите услуги на територията на МИРГ - предпоставки за инвестиции и устойчив растеж”. Той се финансира от Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. чрез подхода Водено от общностите местно развитие. Общият бюджет на проекта е 54 850 лв. Бенефициент е Сдружение „Форум гражданско общество“.

Основната цел е запазване, възпроизводство и съхраняване на околната среда чрез прилагане на правила за повишаване на екологичното възпитание, възприемане на нови познания и световни практики в предлагането на туристически услуги.

По проекта ще бъдат изпълнени дейности, свързани с използване и популяризиране на екологични мерки, които трябва да се спазват при предлагане на туристически продукти на територията на варненския район „Аспарухово“ и общините Белослав и Аксаково. Предвидено е да се извърши анализ, който да стане изходна точка за изработването на екологичните норми. Ще бъде създадена онлайн платформа за тяхното популяризиране, като тя ще може да бъде използвана и като място за обучения, срещи и обмяна на опит в туристическия сектор. Като част от дейностите по проекта ще бъде заснет и филм за разпространяване на добрите примери и практики при опазване на околната среда в туризма. Предстои разработване и отпечатване на наръчник с послания за съхраняване на природата при предоставяне на туристическите продукти на територията на двете общини и варненския район. Предвидено е и обучение на тази тема.

Проектът е стартирал на 17.10.2023 г. и ще продължи до 30.11.2023 г. 


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg; адрес: пл. „Св.Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bg, www.varna.bg; група във FB: Областен информационен център - Варна