ОИЦ-ВАРНА ДОМАКИНСТВА СРЕЩА ПО ПРОЕКТ ПО ПРОГРАМА INTERREG EUROPE 2021-2027

Областен информационен център-Варна се включи в първо заседание на Групата на вземащите решения по проекта SIreNERGY „Социални иновации във възобновяемите енергийни източници”, финансиран по Програма INTERREG Europe 2021-2027 г. Неговият общ бюджет е 1 424 100 евро. Проектът се изпълнява от седем партньори от България, Румъния, Испания, Полша, Швеция и Франция. Водеща организация е Фондация Леартибай, Испания, а от българска страна по него работи Регионалната агенция за предприемачество и иновации – Варна” (РАПИВ) съвместно с Община Белослав.

По време на събитието, в което взеха участие представители на неправителствени организации, местни администрации, университети и други заинтересовани, бяха представени целите, дейностите и очакваните резултати от изпълнението на проекта. Той се фокусира върху подобряване на регионалните и национални политики в използването на енергия от възобновяеми източници в селските райони. Идеята е чрез по-добра информираност да се променят нагласите на потребителите и те да имат желание и възможност да произвеждат, съхраняват, консумират и продават възобновяема електроенергия. Проектът цели да помогне на местните общности да участват активно и да помогнат за разработването на конкретни стратегии за по-доброто приемане и внедряване на възобновяема енергия, като по този начин се отключи съществуващият потенциал в селските райони.

В рамките на срещата бе коментирана ролята на членовете на така наречената „Група на вземащи решения в проекта“ – заинтересовани лица и страни, които активно да идентифицират и предлагат най-добрите практики в сферата на местно ниво. Целта е чрез тяхното популяризиране да бъдат променени обществените нагласи относно използването на ВЕИ в селските общини в Област Варна. Присъстващите бяха запознати и с добри практики от Испания и Североизточна България. В дискусия те обмениха мнения как чуждият опит би могъл да бъде полезен в прилагането на мерки за енергийна ефективност на регионално ниво според спецификата и нуждите на малките населени места.

Проектът SIreNERGY е стартирал на 1.03.2023 г. и ще продължи до 31.05.2027 г. 


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg;  адрес: пл. „Св.Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bg, www.varna.bg; група във FB: Областен информационен център - Варна