ОБЩИНА АКСАКОВО С НОВ АВТОМОБИЛ ЗА РАЗНОС НА ХРАНА ПО ПРОЕКТА „ТОПЪЛ ОБЯД“

Нов лекотоварен автомобил, закупен с подкрепата на Фонд „Социална закрила“, ще бъде използван за разнос и доставка на храна по проекта „Топъл обяд в община Аксаково“. Той се изпълнява с финансиране от Програмата за храни и основно материално подпомагане 2021-2027 г. и е с общ бюджет 270 170, 88 лв.

С помощта на транспортното средство Общинското социално предприятие „Домашен социален патронаж“ в Аксаково ще осигурява топъл обяд  на 100 потребители, които са в социална изолация и бедност. Целта е подпомагане на най-нуждаещите се на територията на общината и прилагане на мерки за социалното им приобщаване.

По проекта се предоставя здравословна, разнообразна и питателна топла храна за обяд на хора, които не са в състояние сами или с помощта на свои близки да се погрижат за прехраната си. Сред дейностите, които вече се изпълняват по проекта, е и предоставянето на съпътстващи мерки. Те включват индивидуално консултиране за възможностите за ползване на други социални и административни услуги на територията на общината, съдействие за осигуряване на временен подслон на бездомните лица, подпомагане достъпа до здравни и образователни услуги, управление на семейния бюджет, здравословно и балансирано хранене и др. 

Потребители на услугите са лица и семейства без доходи, възрастни и самотно живеещи пенсионери, които имат ниски доходи, не могат да се издържат с тях и не получават подкрепа от близките си; лица, обект на социално подпомагане; хора с ниски приходи, които поради увреждания или здравословни ограничения са със затруднено или невъзможно самообслужване; лица, които поради инцидентни обстоятелства са в затруднена ситуация и за тях е установена нужда от този вид подпомагане; скитащи и бездомни.

Изпълнението на проекта „Топъл обяд в община Аксаково“ ще продължи до 30.09.2025 г. 


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg; адрес: пл. „Св.Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bg, www.varna.bg; група във FB: Областен информационен център - Варна