С евросредства в село Острово ще се изгради цех за преработка на слънчогледови семена

През август т.г. „Агросем” ООД от Заветското село Острово подписа договор за изпълнение на проект „Цех за белене, калибриране и пакетиране на слънчогледови семена”. Той е с финансиране от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. чрез подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти”.

Общата стойност на проекта е 2 980 363.34 лева, от които 1 490 181.67 лева са безвъзмездна финансова помощ за бенефициента.

„Агросем” ООД е земеделска фирма, отглеждаща зърнени и маслодайни култури. С настоящата инвестиция ще добави стойност към отглеждания слънчоглед чрез преработка и ще продава краен продукт - белен слънчоглед.

Проектните дейности включват реконструкция и смяна на предназначението на производствена сграда в цех за белене на слънчоглед, демонтаж на съществуващ навес и изграждане на склад на неговото място, изграждане на склад за готова продукция, закупуване на необходимото производствено оборудване, и изграждане на автономна фотоволтаична централа (с мощност 300 кВт) за осигуряване нуждите на предприятието от ел. енергия.

Очаква се проектът да приключи до средата на 2025-та година.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.