Млекопреработвателно предприятие в село Брестовене започва изпълнението на  европроект

През август т.г. „Маклер - Комерс” ЕООД от Заветското село Брестовене подписа договор за изпълнение на проект „Оптимизация и автоматизация на производствените процеси в Маклер Комерс”. Той е с финансиране от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. чрез подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти”.

Общата стойност на проекта е 5 859 576.80 лева, от които 2 050 851.88 лева са безвъзмездна финансова помощ, а 3 808 724.92 лева - собствено участие на бенефициента.

Инвестицията е насочена към разширяване на асортимента на предприятието, чрез внедряване на иновативни автоматизирани технологични линии за производство и пакетаж, както и автоматизация на процесите по приемане на мляко в предприятието.

Дейностите включват внедряване на линия за производство и пакетиране на топено сирене, линия за пакетиране на настъргана моцарела и кашкавал, мембранна система за обработка на изходящи отпадни води, автоматизирана система за приемане, охлаждане, складиране и разпределение на мляко и CIP.   

Част от дейностите са насочени и към опазване компонентите на околната среда чрез модернизация на съществуващото пречиствателно съоръжение на млекопреработвателното предприятие.

Очаква се проектът да завърши до средата на 2025-та година.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.