Земеделски производител от село Севар ще изгради фуражен цех по европроект

Едноличен търговец „Асотекс - Хамза Чакър” от село Севар, община Кубрат, започва изпълнението на проект „Производство на фураж за селскостопански животни от собствени суровини”. Той е с финансиране от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. чрез  подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти”.

Общата стойност на проекта е в размер на 1 311 703.93 лева, от които 655 851.96 лева са безвъзмездна финансова помощ за бенефициента.

Земеделският производител обработва над 32 000 дка земи. Основната продукция, която добива от тях е пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед и рапица.

С настоящия проект бенефициентът ще изгради фуражен цех за преработка на собствена селскостопанска продукция. Предвижда се изграждане на силоз за съхранение на основната суровина и фотоволтаична централа за производство на ел. енергия, необходима за собственото производство.

Очаква се проектът да завърши до средата на 2025-та година.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.