Религиозни храмове в Лудогорието се обновяват с европроекти

С финансова подкрепа от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. чрез  подмярка 7.6 „Проучване и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и на културното и природното наследство на селата”, в Разградска област се реконструират и обзавеждат пет църкви и прилежащите пространства към тях.

Религиозните храмове са „Св. Св. Кирил и Методий” в град Кубрат, „Света Параскева” в град Завет, „Св. Св. Кирил и Методий” в Исперих, „Света Параскева” в град Лозница и „Успение Богородично” в село Езерче, община Цар Калоян.

Целта е след ремонтите религиозните храмове да се превърнат в достъпно и приятно място за всеки поклонник или посетител. Очаква се проектите да окажат благоприятно въздействие върху развитието на местните общности, тяхното духовно съзряване и възраждане.

Ремонтните дейности включват покривните конструкции, поставяне на улуци, водосточни тръби, подмяна на съществуващи прозорци и врати с нови от масивна дървесина, възстановяване на иконостаси, благоустрояване на дворните пространства и ремонт на огради. Ще се доставят и монтират пейки, кошчета, аспирационни свещници и други.

Общата стойност на проектите е над 2 500 000 лева, изцяло безвъзмездна финансова помощ.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.