Малки стопанства в Лудогорието получaват евросредства за развитието си

В периода декември 2022 г. – февруари 2023 г. малки по размер стопанства в Разградска област сключиха договори и започнаха изпълнението на проекти в рамките на подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства”, с финансиране от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.

На територията на всички общини от областта се изпълняват 41 проекта на обща стойност 1 202 817 лева, изцяло безвъзмездна за бенефициентите помощ.  Целта на процедурата е икономическо развитие и укрепване на малките земеделски стопанства в устойчиви и жизнеспособни единици и увеличаване на стандартния им производствен обем.

Сред заложените в бизнес плановете на фермерите в чувствителните сектори (животновъдство, етерично-маслени култури, плодове и зеленчуци), са закупуване на трактори и оборудване за отглеждане на зеленчуци на открито и в оранжерии, на овощни насаждения, лавандула, ягоди, малини и боровинки.

Пчелари увеличават броя на пчелните семейства, доставят оборудване, мобилни фургони, системи за видео наблюдение и автономни соларни системи.

Животновъди развиват стопанствата си за отглеждане на крави, биволици и овце. Обновяват техниката и оборудването си за зърнопроизводство и обработка на пасища за изхранване на животните.

Очаква се дейностите по одобрените бизнес планове към проектите да приключат до началото на 2028-ма година.

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.