В проучване по европроект Община Разград е пример за достъпност и качество на административните услуги

Това стана ясно от проведеното заключително информационно събитие по проект „Постигане на прозрачно, отговорно и ефективно управление в общинските администрации на областите Смолян и Разград в партньорство с гражданите и бизнеса”. Той се финансира от Оперативна програма „Добро управление” 2014-2020 г.

Бенефициент на проекта е Сдружение „Нови хоризонти” от град Смолян, а проектния ръководител е Стоянка Люнчева. Координатор за област Разград е госпожа Стоянка Йорданова.

На срещата те представиха проектните дейности, които са насочени към провеждане за втори път на мащабно проучване на достъпността и качеството на предоставяните административни услуги от 17-те общински администрации в областите Смолян и Разград.

Стана ясно, че първото подобно проучване е извършено в периода 2018-2020 г., а сегашното е през настоящата 2023-та.

Изследването е извършено чрез анкетни карти в девет измерения - качествено административно обслужване, електронни административни услуги, гражданско участие, общински предприятия, социални политики, екология, туризъм, младежки политики и стартиране на бизнес.

Основни моменти от анализа на получените резултати от проучването представи гл.ас.д-р Катя Христова-Вълчева, която работи като началник на кабинета на Омбудсмана на Република България. Тя заяви, че заради постигнатите резултати по повечето показатели често дава Община Разград за пример за добри практики.

Единствено в „младежки политики” са установени по-ниски показатели в сравнение от останалите изследвани общини.

По показател „административно обслужване” местната управа на Разград е с максималния възможен брой точки - 11. Сред аргументите за оценката са ясно обособена секция на сайта ѝ за „Административно обслужване”, списък на административните услуги, възможност за заявяване на административна услуга по електронен път, добре функциониращи центрове за обслужване на граждани и др.

Община Разград е с най-висок показател сред 17-те изследвани местни управи и в раздел „Оценка на взаимодействието с гражданското общество”.

В общата класация на 17-те общини през 2020 г. Разградската управа е на трето място с 49,5 точки, а през 2023 г. на първо място със 79 точки, следвана от Смолян със 77 и Кубрат с 67.

Анализът включва и добри практики в различните сфери, като някои от добрите практики на Община Разград са: интегриране на модула за е-Връчване към информационната система за изпращане, получаване и съхраняване на електронни документи, поетапно цифровизиране на регистрите по гражданско състояние, разработване на общински програми и стратегии, насочени към децата и ученици, предоставяне на сайта на общината на изчерпателна информация за социалните услуги в общността и др.

Пълният анализ в 116 страници може да бъде видян на сайта на Сдружение „Нови хоризонти”.

Секретарят на местната управа в Разград Нели Добрева участва в събитието и изрази удовлетворението си от поставената висока оценка за дейността на местната управа. Тя увери, че стремежът е към подобряване на постигнатото, увеличаване на електронните услуги, повече обществени обсъждания и включване на местните общности в тях.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.