С кръгла маса приключи проекта за укрепване на общинския капацитет в Разград

Местната управа завършва проект „Укрепване капацитета на Община Разград за успешно прилагане на политиките на Програма „Развитие на регионите” 2021-2027”.

Проектната цел бе подпомагане на местната администрация за подготовка на проектни предложения за програмен период 2021-2027 г. в контекста на приоритет 2 „Интегрирано териториално развитие на регионите” на ПРР.

Дейностите включваха подобряване на административния и техническия капацитет на служителите, които ще бъдат отговорни за подготовката и изпълнението на проектите по ПРР и повишаването на техните знания и разбиране за подхода Интегрирани териториални инвестиции (ИТИ), неговата същност и начина му на изпълнение.

Проектът започна през юли 2023 г. и бе с продължителност 5 месеца. По него се извърши и доставка на оборудване – компютърна, сканираща и копирна техника. Проведоха се четири събития, две от които бяха обучения на общински експерти.

В периода 21 - 24 ноември т.г. в рамките на проекта, кметът Добрин Добрев, заместник-кметът Полина Иванова и осем началници на отдели и експерти в администрацията обмениха опит в австрийската столица Виена. Те посетиха предприятие за изгаряне на отпадъци MVA Spittelau, което е изградено преди повече от 50 години в централната част на града. В предприятието първо се сортират отпадъци, които могат да се рециклират, а от тези, които се изгарят, се осигурява топлина и ел. енергия за една трета от жителите на Виена.

Пред участниците в кръглата маса началникът на отдел „Опазване на околната среда” Недим Тахиров сподели своите впечатления от посещението в завода, както и практиките в тази сфера, които са приложими и в Разград. Той припомни, че Община Разград е сред пионерите в България с изграждането на Център за разделно събиране и временно съхранение на опасни отпадъци. „От тази година и в нашия град има сепарираща и компостираща инсталации, които ще третират отпадъците от седемте общини на областта”, допълни той. Изрази и добрите си впечатления от работата на австрийската администрация с обществеността по темите, свързани с опазването на околната среда. Оказало се, че заводът за отпадъци там е и арт проект.

Впечатленията си от други посетени обекти сподели началникът на отдел „Стратегическо планиране и проекти” Христина Русева. Тя разказа за обиколката на Seestadt Aspern - един от най-новите и най-големи проекти за градско развитие в Европа. Русева разказа и чутото по темите Декарбонизация, Транспорт, Саниране, Строителство,  и за проекти с Urban Innovation Vienna. Изрази убеденост, че обученията и обмяната на опит са полезни за общинските експерти при подготовката на концепции за ИТИ и конкретни проекти по тях.

Бюджетът на проекта е в размер на 169 607 лева, които са изцяло безвъзмездна финансова помощ за местната управа на Разград.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.