В село Побит камък земеделски производител закупува модерна селскостопанска техника

„Агродеа” ЕООД от село Побит камък обработва над 1700 дка земеделски земи в землищата на Разградските  села Побит камък и Дянково. Техниката, която притежава дружеството е амортизирана, морално остаряла и не е достатъчна за извършване на всички механизирани дейности в стопанството. Това води до необходимостта от закупуване на нови модерни производствени мощности, които да са достатъчни за размера на стопанството.

С проект „Закупуване на селскостопанска техника и навигационна система”, подкрепен от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. чрез подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства” ще бъде обновено оборудването на дружеството.

Бюджетът на проекта е в размер на 299 200 лева, от които 149 600 лева са безвъзмездна помощ, а останалите – собствено участие на бенефициента.

Инвестицията включва закупуване на два колесни трактора, GPS навигационна система комплект, прикачна прецизна пръскачка с допълнително оборудване към нея и дискова брана. Капацитетът на техниката е съобразен с размера на площите отразени в бизнес плана, така че машините да бъдат оптимално натоварени.

Очаква се проектът да приключи до средата на 2025-та година.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.