С евросредства земеделец от село Вазово въвежда No-Till технологии в стопанството си

Земеделският производител ЕТ „Томаш – Джелял Етем” от село Вазово, община Исперих, започна да изпълнява проект „Закупуване на специализирана земеделска техника, покриваща изискванията за опазване на околната  среда, иновация и цифровизация в стопанството”. Той е подкрепен от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., чрез подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства”.

Бюджетът на проекта е в размер на 270 628 лева, от които 135 314 лева са безвъзмездна помощ, а останалите – собствено участие.

Предвижда се въвеждане в стопанството на бенефициента на No-Till технологии (консервационно земеделие). Това е подход за управление на агро и екосистемите за подобряване на устойчивата производителност, повишена печалба и продоволствена сигурност, като същевременно се запазва и подобрява ресурсната база и околната среда. То се характеризира с три основни принципа – минимално механично обезпокояване на почвата, постоянно покритие на почвата с органична материя и диверсификация на културите, отглеждани последователно и/или в асоциация.

Инвестицията включва закупуване на земеделска техника за прецизна обработка на почвата и сеитба – дискова брана и дигитализирана сеялка за директна сеитба.

Очаква се проектът да приключи до средата на 2025-та година.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.