Завърши подготвителния проект на МИГ Ветово – Цар Калоян – Опака за включване в подхода ВОМР

Приключва проект „Учредяване на Местна инициативна група Ветово-Цар Калоян-Опака за успешно развитие на местните общности, чрез прилагане на подхода ВОМР”. Той се финансира в рамките на подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности” от Програмата за развитие на селските райони 2014 - 2020 г.

Бенефициент на проекта е Община Ветово, а партньори – Общините Цар Калоян и Опака.

Бюджетът на проекта е в размер на 57 036 лева, които са изцяло безвъзмездна финансова помощ, а времето за изпълнението му – до средата на декември т.г.

Проектните дейности включваха:

  1. Учредяване на МИГ Ветово-Цар Калоян-Опака.

Общо 52-ма са членовете на сдружението. Те са представители на публичния и стопански сектор, микропредприятия, читалища, НПО, земеделски производители, граждани и местни лидери.

В рамките на тази дейност са приети Устав и вътрешни процедурни правила за осъществяване на общественополезна дейност на МИГ-а.

Избрани са също органи на управление – Общо събрание, Управителен съвет (УС) , председател и заместник-председател на УС. За председател на сдружението бе избран д-р Мехмед Мехмед от гр. Ветово.          

2. Популяризиране на подхода Водено от общностите местно развитие (ВОМР) и процеса на разработване на Стратегия за ВОМР на територията на трите общини.

По тази дейност са проведени четири информационни срещи/семинари и две допълнителни срещи за запознаване на публичния, стопанския и нестопанския сектори с ползите на сдружението. Създадена е електронна страница на МИГ, публикувана на адрес: http://mig.vetovo.bg/index.php.

3. Обучение на местни лидери и заинтересовани страни.

Проведени са пет обучения за изграждане на капацитет, придобиване и повишаване на необходимите компетенции и информираност за прилагане на подхода ВОМР .

4. Проучване и анализ на територията на МИГ Ветово-Цар Калоян-Опака

Извършено е социологическо проучване в населените места от територията на МИГ, обхващащо проблеми като заетост, икономика, инфраструктура, социална сфера и потенциала за развитие на туризма и други структуроопределящи отрасли за територията.

Разработен е аналитичен доклад, обобщаващ резултатите от проведеното проучване.

Изготвен е социално-икономически анализ чрез преглед на стратегическите документи за развитие на територията на трите общини, събрана и обобщена е релевантна статистическа информация, направени са обобщени изводи и препоръки относно идентифицираните проблеми, както и потенциали за развитие.

5. Подготовка на Стратегия за ВОМР, включително и консултиране на местните общности.

В рамките на тази дейност е разработена Стратегия и са популяризирани сред широката общественост мерките, които тя предвижда Стратегията е предоставена в Министерството на околната среда и водите за издаване на решение за преценяване на необходимост от екологична оценка (ЕО) или становище за това.

Следва Стратегията да бъде приета от Общото събрание на Сдружението и след това да се кандидатства с проектно предложение за финансирането ѝ пред Министерството на земеделието и храните, когато бъде обявен прием.

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.