Община Разград проведе заключителна пресконференция по европроект

Местната управа в областния град проведе заключителна пресконференция по проект №BG16RFOP001-1.023-0005-C03 „Енергийна ефективност и реконструкция на сгради в сферата на културата и изкуството в община Разград”. Той се финансира от Оперативна програма „Региони в растеж” 2014 - 2020 г.

Събитието се състоя в Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев”, един от ремонтираните по проекта обекти.

Участваха Областният управител Владимир Димитров, председателят на Общинския съвет Галина Георгиева, кметът на Разград Добрин Добрев, общински съветници, представители на общинската администрация и културните институции в града, Областния информационен център (ОИЦ) -  Разград, медии и граждани.

Ръководителят на проекта Добрин Добрев представи изпълнените дейности в периода 26 юли 2021 г. - 26 декември 2023 г. в трите културни институции - Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев”, Музикална школа „Илия Бърнев” и Етнографския музей.

Стана ясно, че трите обекта са изцяло обновени, ремонтирани  и  оборудвани, с което са създадени подходящи условия в тях да се предоставят съвременни образователно-информационни и творчески услуги.

В Регионалната библиотека е извършено топлинно изолиране на външни стени, подменена е дървената и метална дограма с нова PVC и алуминиева такава, поставена  е профилирана ламарина върху съществуващо покривно покритие, направен е окачен таван, подменени са отоплителните тела с нови алуминиеви радиатори, осветителните тела с нови енергоспестяващи, закупена е уредба за озвучаване на събития.

В Етнографския музей са направени топлоизолация на покрива, хидро и топлоизолация на сутерена, подменени са осветителните тела с енергоспестяващи, благоустроен е вътрешния двор, поставени са нови улуци и водосточни тръби. Доставено е оборудване - 3D принтер за изработка на сувенири, 8 обредни традиционни носии, 10 броя цървули, платно за 3D кът за снимки, уредба за озвучаване на мероприятия.

В Музикалната школа е извършено топлинно изолиране на външните стени,  подменена е дървената дограма с PVC такава със стъклопакет, направена е топлоизолация на покрива, подменени са вътрешни дървени врати с интериорни, боядисани са стени и тавани, подменени са фаянс, мивка и др. принадлежности в санитарното помещение, направена е хидроизолация на сутеренния етаж, подменено е осветлението с нови LED лампи, монтиран е платформен лифт за хора с увреждания, направена е нова тротоарна настилка около сградата.  Доставено е и оборудване, което да се използва при обучението на възпитаниците на школата - дигитален миксер  с интегриран интерфейс за звукозаписи, 2 броя дигитален рак с интергриран аудио интерфейс, чифт активни студийни монитори, 2 броя двулентов активен озвучителен монитор за звукозапис и репетиции, 14-канален аналогов миксер с вграден аудио интерфейс, 2 броя студиен кондензаторен микрофон за звукозапис с широка диафрагма.

Бюджетът на проекта е 758 295,70 лева, от които 536 392,55 лева са безвъзмездна финансова помощ, 161 911,15 лева - финансов инструмент от Регионалния фонд за градско развитие, а 59 992 лева са собствен принос на бенефициента Община Разград.

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.