Земеделски производител от село Осенец разширява стопанството си с европроект

„Алфа Агро Прециз” ЕООД от Разградското село Осенец отглежда по конвенционална технология без напояване 2,349 дка боровинки и 26,300 дка етерично-маслена култура – лавандула. Дружеството продължава дейността си и същевременно я разширява с проект, финансиран от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. чрез подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства”.

Стойността на проекта е в размер на 29 337 лева, изцяло безвъзмездна финансова помощ за бенефициента, а периода му на изпълнение е до януари 2028 г.

Проектните дейности предвиждат увеличаване на икономическия размер на стопанството минимум с 2000 евро СПО, като се увеличи площта на насажденията от лавандула с минимум 9 дка. Ще се закупи и навигационна система (GPS) за подпомагане и модернизиране на механизираните дейности в стопанството.

Получателят на средствата ще придобие и необходимите умения и компетентности по основните проблеми по опазване компонентите на околната среда в земеделския сектор. За целта ще му бъде предоставен от НССЗ консултантски пакет ТП 2 от Мярка 2 „Консултантски услуги, услуги по управление на стопанство и услуги по заместване в стопанство” от ПРСР 2014-2020 г.

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.