МИГ Исперих приема проекти за инвестиции в неземеделските сектори на територията  

Местна инициативна група (МИГ) Исперих обяви прием на проектни предложения по мярка 6.4 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности” от Стратегията за Водено от общностите местно развитие. Финансирането е от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020.

Цели на предоставяната безвъзмездна финансова помощ по процедурата са „Разнообразяване на икономическите дейности чрез развитие на предприемачеството и разширяване на производството и конкурентоспособността на МСП извън земеделието” и „Диверсификация  на икономиката на територията на МИГ Исперих, чрез насърчаване инвестиции за развитие на неземеделските сектори на територията”.

Допустими кандидати са търговци по смисъла на Търговския закон или Закона за кооперациите или физически лица, регистрирани по Закона за занаятите или земеделски стопани;

По мярката се подпомагат инвестиции в неземеделски дейности, които се изпълняват само  на територията на община Исперих за:

  • развитие на туристически услуги.
  • развитие или подобряване на услуги за населението като: дейности за свободното време, отдих и спорт; грижи за деца, възрастни хора, хора с увреждания, здравни услуги (извън публичните/общински и държавни/здравни услуги), услуги базирани на ИКТ, технически услуги, ветеринарни дейности и други.
  • развитие или подобряване на производства, включени в определените в Националната стратегия за насърчаване на малките и средните предприятия 2014-2020 групи сектори.
  • развитие на производства в областта на „зелената икономика”, вкл. на производство на енергия от възобновяеми енергийни източници, в случай че количеството произведена енергия не надхвърля необходимото количество за покриване на потребностите на предприятието.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ (БФП) по процедурата е 77 760,56  лева.

Интензитетът на помощта е 60% от общите допустими разходи по проекта, като може да се увеличи до 90% в зависимост от бенефициентите и заложените дейности.

Минималният и максималният размер на БФП за един проект са в интервала от 10 000 до 100 000 лева.

Времето за прием е до 16:30 ч. на 31 януари 2024 г.

Проектните предложения се подават чрез Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН 2020) с използване на Квалифициран електронен подпис.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.