Зеленчукопроизводител от Разград разширява стопанството си с евросредства

„Агро 2022” ЕООД гр. Разград отглежда различни видове зеленчуци на открито, които формират основна част от приходите му. Дружеството ще продължава да отглежда зеленчуци, и планира да увеличи размера на стопанството си с европроект подкрепен от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. чрез подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства”. Общата стойност на проекта е в размер на 29 337 лева, изцяло безвъзмездна финансова помощ. Изпълнението на предвидените в бизнес плана дейности се очаква да завърши в началото на 2028-ма година.

За целта ще бъдат наети 3 дка допълнително земеделска земя , която ще бъде включена в сеитбооборота през втората година от изпълнението на проекта. За навременното и точно изпълнение на агротехническите дейности, стопанинът ще закупи трактор, който ще подобри механизацията в стопанството. Ще бъде доставен метеорологична станция с шест почвени сензора, чрез които да се измерват влажността и температурата на почвата и въздуха, а също интензитета на осветеността на градината.

Стопанинът ще се включи в обучение по основните проблеми относно опазване на околната среда в земеделието, в рамките на консултантски пакет ТП 2 по подмярка 2.1.2 „Консултантски услуги за малки земеделски стопани” от ПРСР 2014-2020 г.

За достигане на европейските фитосанитарни стандарти, при изпълнение на бизнес плана, ще се предприемат действия за спазване на Закона за защита на растенията: регистрация в ОДБХ - отдел Растителна защита, със заведена отчетност за проведените химични обработки, отговарящи на изискванията.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.