Техническата гимназия в Разград ще изгради център за високи постижения с европейски средства

Националната професионална техническа гимназия (НПТГ) „Шандор Петьофи” в областния град започна изпълнението на проект „Изграждане на център за високи постижения в професионалното образование и обучение”. Той се финансира от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Бюджетът на проекта е в размер на 3 461 998.49 лева, изцяло безвъзмездна финансова помощ за бенефициента.

Основната цел на проекта е да бъде осигурена модерна и високо технологична материална база за съвременно обучение на учениците по дадена професия, за да отговарят на изискванията на пазара на труда.

Част от дейностите са свързани със засилване на взаимоотношенията с висши учебни заведения и бизнеса, както и създаване на нови с международни партньори за съвместни дейности.

Очакваните резултати са: базата у учениците да бъде надградена със знания и умения с нови дигитални технологии при постъпване във висши училища, формиране на грамотни, иновативни, отговорни и активни граждани с целенасочено гъвкаво, адаптивно, модерно, пазарно ориентирано и качествено професионално образование по актуалните специалности, провокиране на интерес към старите, по-малко популярни професии, силно търсени напоследък с гарантиран успех на пазара на труда.

В рамките на проекта са предвидени и мерки за подобряване на енергийната ефективност.

Продължителността на дейностите е 24 месеца.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.