Екипът на ОИЦ - Разград участва в конференция на БТА

Разградският пресклуб на Българската телеграфна агенция (БТА) бе домакин на  местна конференция по проект „Европа на Балканите: Общо бъдеще”, финансиран от Европейската комисия.

В нея участваха Областният управител Владимир Димитров, Кметът на Разград Добрин Добрев, секретарят на местната управа Нели Добрева, директорът на дирекция в областната администрация Светлин Симеонов,  директорът на дирекция в Община Лозница Данаила Савова, заместник-директорът на НПТГ „Шандор Петьофи” Ивелин Иванов, екипът на Областния информационен център (ОИЦ) - Разград, представители на социални институции-доставчици на услуги по проекти и медии.

Конференцията откри и модерира кореспондентът на БТА за област Разград Садет Кърова.

Приветствие към участниците направи областният управител, който заяви: „Сближаването на страните в Европейския съюз е посоката  която и ние се движим и всички усилия и инициативи, които я подкрепят са правилни и необходими. Това е процес на обмен на добри практики между всички, които членуват в този съюз“.

Кметът Добрин Добрев сподели: „Щастлив съм, че мога да бъда част от тази конференция. Такива събития са ползотворни за местните общности, за да се популяризира дейността на общините“. След това представи успешно изпълняващия се проект „Грижа в дома в община Разград”, финансиран от Програма „Развитие на човешките ресурси” 2021-2027 г.

Потребители пък изказаха благодарности към местната управа за подкрепата, която получават от проектните дейности.

Управителят на ОИЦ - Разград Юлиян Данаилов благодари на БТА за поканата и представи постигнатите резултати през 12-те години функциониране на ОИЦ. Центърът осъществява своята дейност с изцяло безвъзмездна финансова помощ и според организаторите на събитието, проектите по които това става са сред най-успешните подкрепени от европрограмите в Лудогорието.

Данаила Савова разказа за ползотворното партньорство с екипа на ОИЦ-Разград, както и за по-важните проекти, които са в процес или предстоящи за осъществяване в община Лозница. Тя посочи: „Работим с ОИЦ от 2011 г. и ползотворно си сътрудничим в годините. ОИЦ има значима роля в информирането на общността и бизнеса, за да знаят те със своята проектна идея как могат да участват и да получат европейско финансиране”. Повечето от инициативите на ОИЦ - Разград се наложиха като успешни практики». 

Светлин Симеонов представи успешно реализирани и предстоящи проекти, в които Областна администрация Разград е водещ кандидат или партньор.

Ивелин Иванов поднесе факти и резултати от реализирани и изпълняващи се европроекти в Техническата гимназия в областния град.

Целта на проекта на БТА е популяризиране на Политиката на сближаване на ЕК и нейната подкрепа за създаване на работни места, конкурентоспособност на бизнеса, икономически растеж и подобряването на качеството на живот на гражданите със специален фокус върху местните общности.

В рамките на този проект до месец август т.г. БТА ще проведе дискусии във всичките си пресклубове в страната, както и трансгранични конференции в градовете Белград, Босилеград, Одрин, Скопие и Солун.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.