Откриха обновената по европроект сграда на Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев” в Разград

Библиотеката отвори врати отново след ремонт, извършен по проект на Община Разград „Енергийна ефективност и реконструкция на сгради в сферата на културата и изкуството в община Разград”, с финансиране от Оперативна програма „Региони в растеж” 2014 - 2020 г. По него бяха извършени ремонти в три сгради - Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев”, Музикална школа „Илия Бърнев” и Етнографския музей, а общата стойност на проекта е 758 295 лв.

Сред гостите на откриването бяха Кметът на община Разград Добрин Добрев, Председателят на Общинския съвет Галина Георгиева, Областният управител Владимир Димитров, заместник-кметът Хабибе Расим, председателят на Постоянната комисия по образование и духовни ценности в общинския съвет Разград Елка Неделчева, представители на културни институции в града, Областния информационен център (ОИЦ) -  Разград, медии и граждани.

Директорът на библиотеката Димитър Петров изказа благодарност на местната управа и на кмета, който бе ръководител на проекта за това, че с ремонтните дейности са създадени много по-добри условия за специалистите и за потребителите, а и за книжния фонд от 240 000 библиотечни единици.

Кметът Добрин Добрев нарече паметно събитието и пожела кураж, сили и енергия на служителите в библиотеката. Водосвет за здраве и благополучие на библиотеката и всички присъстващи отслужи отец Васил, а в програмата участваха Дея Куманова от Школа по изкуствата „Енджой мюзик” с вокален педагог Адриан Маджаров и Танцова работилница „Елбетица” от ДТШ „Хорце” към ЦПЛР-ЦРД с ръководители Румен Иванов и Жулиета Иванова.

На тържественото откриване на обновената библиотека бяха връчени и призове за читатели от Детския отдел на библиотеката – най-малкият читател през 2023 г. Борислава Пантелеева от подготвителната група на ДГ „Зорница”, и най-активните читатели през 2023 г. Ивон Иванова от СУ „Христо Ботев” и Божидара Янева от ОУ „Васил Левски”.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.