Семейна фирма в Разград се модернизира с евросредства

„ЕМ-ПАК” ООД изпълнява проект „Технологична модернизация в предприятието” с подкрепа от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Основна дейност на дружеството е производство на стъклопакети и изделия от стъкло, както и изработка на витражи и фюзинг.

Сред проектните дейности са: закупуване на автоматична линия за производство на стъклопакети с робот за заливане, като тя ще елиминира ръчните операции и ще увеличи капацитета за производство на двоен и троен стъклопакет със 150% на годишна база, автоматична линия за рязане на стъкло с етикиране, която увеличава капацитета за разкрой на стъкло два пъти, като дава възможност за разкрой на джъмбо-размери, елиминира ръчния труд, полаган до момента в процеса на рязане и намалява с 20% фирата, получена при разкрой на стъкло.

Двете машини са снабдени с цифрово управление, автоматизират до голяма степен работните операции и увеличават ефективността на производството.

С помощта на интелигентни системи за управление се оптимизира разхода на суровини, енергия и консумативи, и се създава база данни за последващи бързи настройки на поръчки.

Машините са характерни с нисък разход на енергия и консумативи – пряк принос в процеса по опазване компонентите на околната среда.

Бюджетът на инвестицията е в размер на 299 000 лева, от които 149 500 лева са безвъзмездна финансова помощ, а останалата част - собствено участие на дружеството.

Дейностите ще продължат 12 месеца и ще приключат в началото на април 2024 година.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.