Местната управа на Разград ще кандидатства с европроект за улично осветление

Това стана ясно от последното проведено заседание на постоянните комисии към Общински съвет - Разград, като окончателното гласуване на внесените докладни записки ще бъде на 16 февруари т.г.

Една от докладните записки на кмета Добрин Добрев е за подготовка на проектно предложение на обща стойност 1 985 342 лева по процедура „Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление” от Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ).

Дейностите предвиждат подмяна на 3 000 осветителни тела от уличното осветление в областния град. Новите лампи ще са с по-висока мощност, енергийно ефективни и с прилагане на система за сигнализиране на аварирали участъци. Гаранционният срок на осветителните тела е минимум 5 години.

На етап кандидатстване по процедурата не се предвижда съфинансиране от страна на кандидатите, но те се задължават след приключване на проектите, за период от 5 години, да извършват ежегодни вноски в размер на 10% от действително получения размер на безвъзмездната помощ във Фонда за декарбонизация, който се очаква да се създаде в рамките на НПВУ.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.