Фермер от село Сейдол разширява стопанството си с европроект

Стопанството на земеделския производител Зюлфие Кичукова от село Сейдол, община Лозница, е в сектор растениевъдство. През стопанската 2021 - 2022 г. са отглеждани трайни насаждения от костилков вид - 2,4 дка кайсии , 10 дка малини и 3 дка люцерна. Технологията за отглеждане на насажденията е конвенционална.

С цел увеличаване икономическия размер на стопанството и подобряване на оборудването му фермерът подписа договор и започна изпълнението на проект по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства” от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Общата стойност на проекта е 29 337 лева, изцяло безвъзмездна помощ, а изпълнението на заложените в бизнес плана дейности се очаква да бъдат изпълнени в началото на 2028-ма година.

Увеличаването на икономическия размер на стопанството измерен в СПО ще се извърши като се създаде ново насаждение от малини от минимум 4 дка.

В рамките на проекта земеделският стопанин ще придобие необходимите умения и компетентности по основните проблеми за опазване компонентите на околната среда в земеделския сектор, хигиената, сигурността, безопасните условия на труд и фитосанитарните изисквания.

Ще бъдат закупени съоръжения и оборудване за нуждите на земеделското стопанство - високонапорна помпа за напояване и метеорологичен сензор. Чрез сензора  ще се даде възможност фермерката да получава информация за агро-климатичните условия на земеделските площи, а с помпата за напояване ще се повишат добивите от отглежданите култури.

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.