Местната управа ще модернизира Исперихско училище по европроект

В началото на февруари т.г. се подписа договор за изпълнение на проект „Създаване на съвременна образователна среда чрез модернизация на Основно училище „Васил Априлов”, гр.Исперих”. Той е  с подкрепа от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Стойността на проекта е в размер на 3 499 493.26 лева, които са изцяло безвъзмездни средства за бенефициента Община Исперих.

Към настоящия момент в ОУ „Васил Априлов” се обучават 593 ученици. То е едно от най-големите училища в област Разград.

Проектните дейности включват подобряване на материалната база и енергоефективните характеристики на старата и новата сгради на училището, изграждане на достъпна архитектурна среда, цялостни интериорни решения и мерки за превръщането на втория етаж от старата сграда в STEM център. Ще бъдат изградени кабинети по информатика, компютърни и информационни технологии, за теоретична и експериментална подготовка по природни науки. Предвиждат се и допълнителни пространства за многофункционална зала и вестибюл с кътове за отдих и експониране, групови дейности и комуникация.

Ще се достави и оборудване - 45 учителски бюра, 45 тапицирани столове с подлакътници и 42 бели дъски за всички класни стаи.

Проектът трябва да съдаде по-качествени, безопасни и здравословни условия за обучение, възпитание и социализация на всички ученици и техните преподаватели. Очаква се инвестициите да подпомогнат въвеждането на нови методи на преподаване, повишаване квалификацията на педагогическите специалисти, създаване и въвеждане на ново учебно съдържание в посока интегриране на предметните области от STEM средата.

Всички дейности се очаква да приключат до края на май 2026-та година.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.