Разградска фирма изпълнява европроект в Исперих

„Път Консулт” ООД реализира проект „Изграждане на нови фотоволтаични системи за собствено потребление в комбинация с батерии” с финансиране от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Дружеството е специализирано в областта на пътното строителство, изграждане и рехабилитация на пътища – част от републиканската и общинската пътна мрежа, автомагистрали, площади и паркинги. То извършва и текущо (в т.ч. зимно) поддържане, както и обезопасяване на националната пътна мрежа.

Инвестицията е в размер на 227 920 лева, от които половината са безвъзмездна финансова помощ, а останалите – собствено участие на бенефициента.

Проектът предвижда изграждане на фотоволтаична централа в комбинация с батерии за локално съхранение на енергията с инсталирана мощност 80 kW в собствен имот на фирмата, намиращ се в гр. Исперих. В границите на имота функционира асфалтова база, като всички произведени асфалтови смеси се използват за нуждите на изгражданите /рехабилитирани обекти от компанията.

Цялата произведена енергия от новоизградената фотоволтаичната система ще се използва за нуждите на асфалтосмесителя в рамките на основната дейност на предприятието.

С осъществяване на инвестицията се очаква да се подобрят компонентите на околната среда. Дейностите са съобразени с изискванията на принципа за „ненанасяне на значителни вреди” върху природата, и ще допринесат за екологичния преход на предприятието.

Проектът ще се изпълни в рамките на 18 месеца и ще завърши през месец май 2025-та година.

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.