Земеделски производител от Брестовене модернизира стопанството си с европроект

Стопанството на фермера Валентин Василев от село Брестовене, община Завет, е от смесен тип. Той стопанисва 4,447 дка земеделска земя и отглежда 75 бр. пчелни семейства.

С изпълнението на проект „Развитие и модернизация на малкото стопанство на земеделски стопанин - Валентин Василев”, подкрепен от подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства” на Програмата за развитие на селските райони” 2014-2020 г., стопанството ще увеличи стандартния си производствен обем и ще се модернизира. Бюджетът на проекта е в размер на 29 337 лева, които са изцяло  безвъзмездна финансова помощ за бенефициента.

Проектните дейности включват отглеждане на съществуващи 3,74 дка сливи и създаване на ново трайно насаждение от същия вид 0,707 дка, като технологията на отглеждане е без напояване. За ефективното провеждане на агротехническите мероприятия в стопанството и подобряване условията на труд ще бъде закупен мотоблок.

Ще бъде доставена Електронна система за наблюдение на процесите в пчелното семейство (електронна везна), която ще даде на пчеларя широк набор от информация и свобода за навременно реагиране и диагностика. Системата предоставя информация за здравето на пчелното семейство, както и възможност за превантивни действия при евентуални бъдещи проблеми. Пчелните семейства ще се увеличат с 25 и към годината за второ плащане по проекта ще се полагат грижи за отглеждането на минимум 100 броя.

Очаква се дейностите, заложени бизнес плана да приключат през декември 2027 година.

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.